Wat is een vector bestand?

Er zijn zeer veel voorkomende vragen over pixels en vectors, reden genoeg om dit even verder uit te leggen.

De kwaliteit van je belettering is steeds zeer belangrijk.  Daarom is het belangrijk de aangeleverde bestanden in goede en juiste manier aan te leveren.  Logo’s en foto’s die opgemaakt zijn in lage kwaliteit en 1000% vergroot  worden zien er helemaal anders uit.

Vectoren.  Wat is het?  En waarvoor gebruik ik het?

Een logo dat opgemaakt is in een vectorieel bestand (of vector) is ten allen tijde te vergroten of verkleinen zonder dat er kwaliteitsverlies mogelijk is.  De bestanden bestaan meestal uit één of meerdere objecten, die op hun beurt zijn opgebouwd uit lijnen en ankerpunten.

De meeste logo’s die in een vectorieel bestand of vector zijn gemaakt hebben vooral extensies zoals .eps / .ai / .svg / .pdf / …

Vectorbestanden worden meestal gemaakt in tekenprogramma’s zoals Adobe Illustrator of CorelDraw.

Pixels.  Wat is het? En waarvoor gebruik ik het?

Pixels doet je misschien wel een belletje rinkelen bij de aanschaf van een fototoestel.  Fototoestellen worden veel in Megapixels uitgedrukt voor de kwaliteit (resolutie) waarin ze foto’s kunnen nemen.

Hier kan je dus perfect de vergelijking maken voor het onderdeel “Pixels” uit te leggen.  Als je een foto neemt bestaat deze steeds uit pixels.  Het zijn een aantal vaststaande puntjes die zichtbaar worden bij het inzoomen van de foto of afbeelding.  Afhankelijk van de resolutie worden ze zichtbaar.  De resolutie wordt meest uitgedrukt in dots per inch (DPI).

Indien je dus graag een foto op je wagen als sticker wenst, dient de resolutie zo hoog mogelijk te zijn.
Op die manier ben je zeker dat de kwaliteit perfect is.

Bestanden met pixels hebben meestal een extensie jpg, jpeg, png, tiff, bmp of psd.
Al je foto’s die op je harde schijf van je computer zijn pixelbestanden.

Wat is een vector en pixel? 1

Even samengevat…
Niet elk logo is een vector of vectorieel bestand.  Om dit te controleren kan je best inzoomen op de afbeelding.  Zie je tijdens het inzoomen dat de pixels zichtbaar worden?  Dan ben je zeker dat het een bestand is dat niet vectorieel is opgemaakt.